2007-01-16

Adózzunk még többet, mert megszorítás van!

Sok érdekes dolgot lehet hallani az utóbbi időben (fél évben) arról, hogy miért kell megszorítást tartani.

Azt egy laza ziccerrel mindenki magasról le...veszi a témáról, hogy semmi valóságalapja nincs egy megszorításnak:

"The all-in (top marginal) tax rate, calculated as the additional central and sub-central government personal income tax, plus employee social security contribution " (2005)

Hungary 69.5%
Denmark 63.0%
Belgium 59.3%
Sweden 56.6%
Finland 56.5%
Netherlands 52.0%
Poland 51.8%
Norway 51.3%
Greece 49.6%
France 48.6%
Australia 48.5%
Ireland 48.0%
Luxembourg 47.9%
Japan 47.9%
Switzerland 47.9%
Portugal 46.6%
Canada 46.4%
Spain 45.0%
Germany 44.3%
Italy 44.1%
United States 42.7%
Austria 42.7%
Turkey 41.1%
United Kingdom 41.0%
Czech Republic 40.5%
Iceland 40.2%
New Zealand 39.0%
Korea 38.2%
Slovak Republic 29.9%
Mexico 24.6%


Ez mit jelent? Azt jelenti, kedves emberek, hogy 2005-ben, egy teljes évvel a megszorítások bárminemű híre előtt ott ült ez az ország az OECD által vizsgált gyakorlatilag az első világbeli országok közül az első helyen az egy főre eső adóterhekben, éves lebontásban. Méghozzá magasan. Nem emberek, ez nem a SZJA ami aprópénz, hanem a valós adóteher.

Ott van világosan, több adót fizettünk 2005-ben mint a svédek, dánok, belgák, finnek és hollandok. Körül lehet nézni azokban az országokban. Egészségügy, infrastruktúra, oktatás, valahogy mindenbe beszáll az állam a kurva sok adóért cserébe.

Oda lehet nézni a lista aljára is, pl Szlovákia. Igen, náluk nem szolgál ki mindent az állam, de fele annyi adót se fizetnek mint mi magyarok. Valamit valamiért.

Erre mi történik 2006-ban? "Fizessünk MÉG több adót, mert ugye bajban van az állam mert kevés a bevétel és ez így nem jó elvtársak". De ugye kell "reform" ami persze megszorítás, és az állam sajnos "ezt már nem tudja vállalni" amikor a beszedett adóból tenni is kellene valamit.

Egy szép tömör magyar mondatba összefoglalva, a fejlett országok legmagasabb adóterhét kevésnek ítélve megszorításokat vezetnek be, miközben az állam vállalásait leépítik olyan szintre, ami a legkevesebb adót fizető országokkal hasonlítható össze.

Aki nem értette volna, még tömörebben: NORMÁLISAK EZEK BAZMEG?!

Az a pici kérdés felmerül, hogy ha ilyen sok adót fizetünk és az állam nem csinál belőle semmit, akkor nem lehet, hogy az állammal illetve a kormánnyal van a baj?

Mert ugye ez adódik. Vajon hova folyik el ez a sok pénz a rendszerből, hogy svéd szociális államot meghaladó adók mellett semmire sincs pénz?

Három állítás fogalmazható meg:

1. Azonnali adócsökkentésre van szükség, vagy az állam sürgősen mindent kell, hogy álljon. Az első realisztikusabb.
2. A mostani kormányt azonnali hatállyal fel kell menteni a hatalomból, mert nem képes kormányozni úgy, ahogy azt az emberek érdekei megkívánják, azután büntetőjogi felelősségre vonását kell kezdeményezni.
3. A teljes kormányzat, illetve állami szektor átfogó átszervezését el kell indítani, meg kell keresni, hogy hova folyik el a pénz. Valódi reform kell, nem marketing propaganda.

Ha nem vették volna észre kedves állampolgárok, másodszor lettünk seggbe baszva a kommunista virtussal. Egyszer 1985 környékére került olyan csődközeli helyzetbe az ország, hogy kézimenedzseléssel húzták ki napról napra a rendszerváltásig, aztán most megint előjöttek a kommunisták, és úgy lopták szét az országot, hogy a legnagyobb adók mellett csak a legkisebb szolgáltatásokra futja az állam részéről. Arról, hogy világrekorder a GDP arányos államadósságunk, na arról még ne is beszéljünk, mert az még pluszba jön rá az egész kupacra, a világrekorder (első világbeli demokráciák esetében) adók mellé.

Hatalmas összeg tűnt el, annyi pénzből komplett országokat lehet venni.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

nehany szempont, amin azert erdemes gondolkodni:

1. 2000-ben volt ez mar 77% is, lasd az emlitett excel file tovabbi lapjait, igy nem erzem, hogy ez a szokas barmilyen modon komenistazast vagy analis aktust igenyelne (vagy kapja meg minden erintett kormany).

2. a szamitas nem veszi figyelembe az adosavokat (lasd excel file magyarazat), es ez egy orszagban, ahol milliok elnek minimalber kozeleben, pont nem mindegy.

3. daniaban valoszinuleg nincs akkora orokolt allamadossag, aminek csak a kamatainak kifizetese jelentos allami teher, igy valoszinuleg (nem neztem utana, de igy sejtem) jol fenntarthato es mukodtetheto a szocialis halo ekkora adoteher mellett. sok orszagban (foleg a lista vege fele szereplo usa) ha nincs egeszsegugyi biztositasod, a csaladod tonkremehet anyagilag egy mutet kifizetese miatt, igy ott az adoban ezek a terhek nem jelennek meg. itthon a mutetek es az egeszsegugyi ellatas tamogatott, es ennek toredeket fizeted te magad a tb kasszaba. mas kerdes, hogy meg a munkaadok altal fizetett szazalekok sem tudjak fedezni pocsek a egeszsegi allapotu magyarsag ellatasat ilyen kituno strukturaban orokolt rendszerben, amihez _senki_ nem nyult erdemben vagy husz-harminc eve.

br írta...

1. 2000-ben a releváns adat 68.5%, tehát nem igaz a 77%. Egyébként csökkenteni kellene. Lehet nem jött le teljesen, de az írásomnak az volt a lényege, hogy vagy vállaljon az állam az adóval arányos mértékű szerepet az ország társadalom felé nyújtott szolgáltatásaiban (amit most nem tesz meg), vagy csökkentsék az adókat. A mondanivalóm lényege pedig az volt, hogy ennek az ellenkezőjét teszik, vagyis növelik az adókat és csökkentik a társadalom számára nyújtott szolgáltatásokat.

2. A számítások 4 kategóriára vannak felosztva, hogy ki mennyit adózik ha a jövedelme 67%, 100%, 133% vagy 167%-a az átlagkeresetnek. Ez nyilván figyelembe veszi az adósávokat, másképp a négy adat ugyanazt a számot adná. Az átlagkereset a mértékadó szám, ugyanis az az átlag. Ahol milliók élnek minimálbér közelében, ott az átlag a minimálbér felé fog közelíteni.

3. Körülbelül a teljes SZJA bevétel ma Mo.-n az államadósság kamatainak törlesztésére fordítódik, örökölt államadósságként emlegetni az egészet viszont hatalmas csúsztatás amikor majd meg duplázódott az államadósság mértéke az elmúlt 4 év alatt.

Még egyszer, nem az a bajom hogy sok adót kellene fizetni, sőt inkább egy szociálisabb állam felé tendálok ha lehetséges, a probléma gyökere az, hogy a sok adóért produkálni is kell valamit. Az USA-ban kevesebb adót fizetnek, ezért kevesebbet is kapnak érte, kész passz semmi baj nincs azzal.

A magyar egészségügy vészesen alulfinanszírozott a környező országokhoz képest is, ez tény. Az, hogy ki fizet mennyit a TB kasszába, azon lehet vitatkozni. Az nem állapot, hogy a közalkalmazottak fizetik meg azt is mások helyett egyébként.

Az egészségügybe egyrészt több pénz kellene, de ezt meg lehetne valósítani a korrupciós csapok elzárásával is, most konkrétan eszembe jut a több milliárd kifizetett támogatás privát cégeknek vakcinafejlesztés címén, amiről tudni lehetett, hogy hatástalan.

Viszont felhívnám a figyelmet a csábító logikai hiba elkerülésére: az, hogy több pénz kellene az egészségügybe nem jelenti azt, hogy a TB lenne a kevés.

asdasd írta...

1. Konkrétan ez a táblázat - pontosabban táblázat RÉSZLET - úgy irreleváns, ahogy van.

2. 2000. esetében nem tudom, mit néztél, mert 77,7%.

3. Ha már itt tartunk, nem tartom üdvözítő megoldának, hogy egy táblázatra (ok, egy részletére) hivatkozol a postban és egy tök másikra kommentben.

Csökkenti a hitelesség látszatát ugyanis.

br írta...

1. A zöld elefánt kéket pisil a hóba a szaharában. Hülyeséget én is tudok beszélni minden indoklás nélkül. Nem látom, hogy miért ne lenne releváns a dolog arra amiről beszélek.

2. Lehet, hogy a hiba abban van, hogy ti a "Total tax wedge" nevu rublikat nezitek, pedig a relevans adat az "all-in". Tessek elolvasni a labjegyzetet az excel fajlok aljan. 2000-ben tovabbra is 68.5%.

3. Konzisztensen ugyanarra a táblázatra hivatkozom, Magyarország átlagemberének adófizetési kötelezettségére, "all-in", tehát a lehető legreálisabb számmal, nemzetközi összehasonlításban. Ez a lényeges rész a táblázatból úgy látom. Az, hogy bizonyos adófajták hány százalékban, hogy csapódnak le egy családon belül, meg pár egyéb statisztikusoknak fontos számadat itt irreleváns.

Unknown írta...

Olvasom a blogodat, teljesen igazad van! Új párt kell ide! Ehhez csak egy dolgot tudok hozzáfűzni: MKP!.

Névtelen írta...

ADÓZZUNK

Creative Commons License
Az írásaim a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License feltételei szerint használhatóak.