2006-11-24

Gyenge Gruppenführer SS életre kelt egyenruhája

Egy történelem iránt érdeklődő fidesznáci felvesz történelmi egyenruhákat egy magánlakásban. Egy ismerős sértődöttségből eljuttatja a fényképeket (a szovjet egyenruhásat, meg a nácisat) egy bulvárlapnak. A bulvárlap valami okból nem tartja érdekesnek a szovjet egyenruhás képet. Mert akkor az már nem szenzáció, ha kiderül a fidesznáci az nemcsak náci hanem fidesszovjet is. Úgy már logikai konfliktus tünetei kezdenek felbukkanni.

Könnyű meglovagolni a második világháború illetve a náci rendszer bukása után a kérdést. A nácik ugyanis nincsenek itt (hozzáteszem szerencsére), de a világpolitikában továbbra is fegyverként használják egyesek a 2. vh. alatt elszenvedett sérelmeket. Könnyű dolog Magyarországon nem létező dolog ellen fellépni. A rendszerváltás előtti negyven évben a fennálló diktatúra bőséges társadalmi táptalajt adott a fasizmus/nácizmus elítéléséhez, miközben persze a fasiszták labdába se rúghattak, sőt kipusztultak az országban, ugyanis egy diktatúra nem tűr meg egy másik diktatórikus eszmerendszert. Ebből fakadóan ma Magyarországon divat nácikat látni és keresni, aztán, érdekes módon mint egy diktatűra alatt, politikai célokra azt felhasználni.

Ha valaki egy picit is hű a logikus gondolkodáshoz, akkor meg kell állapítania, a fennálló szovjet birodalom és uralma alá hajtott országok vezetése cseppet sem volt jobb a náciknál. Sőt. Több ember haláláért felelősek és tovább kínozták, butították. fogták vasmarokkal az embereket, mint a nácik. Ebből következik, hogy ha egy náci egyenruhán felháborodunk, akkor felháborodjunk egy szovjet egyenruhán is. Ebből következik, hogy ha egy volt nácit kontinenseken keresztül üldözünk akkor nem választjuk meg az egyik, ugyanúgy egy diktatúra rendszerfenntartóját, miniszterelnöknek.

Nácizni, fasizmussal riogatni úgy nincsen senkinek sem jogalapja, hogy mindeközben Ő maga egy semmivel sem jobb diktatúra fenntartója, vezetőinek egyike volt. Ha valakit tényleg érdekelne a nácizmus/fasizmus mint eszme visszaszorítása emberjogi, ideológiai alapon akkor reflexből ugyanúgy vissza kellene utasítania a kommunizmust és a Kádár rendszert.

Ki van ma felháborodva azon, hogy egy diktatúra funkcionáriusai járkálhatnak ma szabadon, de legalább azon, hogy közhivatalt tölthetnek be és gyakorlatilag az országot irányítják? Ez nem történelmi jelmez, ezek azok az emberek, akik az egyenruhát, a jelképeket létrehozták és amit ma az önkényuralmi szóval illetünk. Mintha életre kelt volna az egyenruha és hátbatámadta volna létrehozóját, úgy szabadult el a jelképek szimbólikus politikai gyűlölete. Mert ugyan ki gondolná, hogy egy egyenruha fontosabb, mint az aki viselte és viselése közben emberiségellenes bűncselekmények tömegét hajtotta végre? A jelképek persze fontos, erős, súlyos jelentést hordozó dolgok, de ha kontextusból kiragadva, vak gyűlölettel, politikai célzattal támadjuk azokat az embereket akik csak a közelükbe kerülnek - akármilyen indíttatásból - akkor magukat az áldozatokat sértjük meg.

Ha a holokauszt áldozatai sérelmet tudnának érezni, akkor a világ villamosenergia ellátása meg lenne oldva, akkora fordulatszámmal pörögnének a sírjaikban. Nem a nácik miatt, hanem azok miatt akik a halálukat már vagy hatvan éve aljas politikai célokra használják fel.

Ezzel szöges ellentétben, ha a kommunizmus áldozatai sérelmet tudnának érezni, akkor a világ villamosenergia ellátása meg lenne oldva, akkora fordulatszámmal pörögnének a sírjaikban. Nem csak a kommunisták miatt, de a közöny miatt is. Amiatt, hogy azon embertársaik többsége akik ugyanúgy szenvedtek a szovjet tipusú diktatúrákban, mint az elhunytak, egy demokráciának nevezett rendszerben nem hogy börtönbe zárják - a gyilkosokat, a rendszer fenntartóit - örökre, hanem még rájuk is bízzák további jövőjüket. Szabadon járkálnak a szovjetnácik.

Magyarországon nem nehéz egy olyan rendszert támadni, amit senki sem képvisel. Magyarországon, de akár Németország keleti részén szinte lehetetlen egy olyan letűnt diktatórikus rendszert és volt fenntartóit támadni, amelynek funkcionáriusai ott élnek vagy akár irányítják egy demokrácia életét. Mert a letűnt idők gyilkosai megvédik magukat. Talán most már nem fegyverrel, de szavakkal, a történelem meghamisításával, olyan eszközökkel ahogy tudják.

Igazi bátorság a velünk élő diktatúra maradványait lenne támadni.

Mellékzönge: A Fidesz reakciója további tünete a közvélekedés elferdült voltának. A perception is everything nevében beáldozták Gyengét, csakúgy mint anno beáldozták a nonszensz "szerverügy" esetében a Fidesz egyik rendszergazdáját, pedig egyiknek sem volt semmi kivetnivaló a viselkedésében. A Fidesz minimalizálja a pártot ért támadás veszteségét, mert a közvéleménnyel szemben, illetve a közvélemény formálóival szemben hiába próbálná meg védeni az igazát.


Update:"Tudják, mit ír Todorov? Azt írja, hogy a náci bűnök elkövetői mindig helyeselni fogják, hogy a nácizmust összevessék a kommunizmussal, hiszen akkor bűneik nem lesznek többé egyediek és kivételesek. S a kommunizmus áldozatai is helyeselni fogják ezt, mert akkor végre az ő szenvedéseik is méltók lesznek az emlékezetre és a sajnálatra. Ezzel szemben a nácizmus áldozatai tiltakozni fognak az összehasonlítás ellen, mert akkor az ő szenvedéseik elveszítik kivételességüket, egyediségüket. S ugyanígy fognak tiltakozni a kommunizmus bűnösei is, mert bűneik végre a valós megítélés alá esnek az összehasonlítás által."

Bayer Zsolt vezércikkéből idéztem. Lehet Bayert utálni, de ez a Todorovi gondolat ideillik, gondolkodni valónak.

Nincsenek megjegyzések:

Creative Commons License
Az írásaim a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License feltételei szerint használhatóak.