2006-11-22

A jogállamiság látszata

A legfelsőbb bíróság ítélete szerint a rendőrség jogellenesen oszlatott fel több tüntetést. Sajnos ez nem valami nagy győzelem, mert ugyan több jogsértést elismert a bíróság, de sajnos még mindig a Kádár rendszerben él a magyar "jog" őreinek túlnyomó többsége, tekintve, hogy:

"A jogellenesség alapjául az a körülmény szolgált, hogy a tüntetést bejelentő Kocsis Imre, a Medgyessy Péter akkori miniszterelnök házához tervezett, 2003. november 24-i bejelentése szerinti rendezvény megtartását a rendőrség megtiltotta, ez a bíróság is jóváhagyta."

A tüntetéssel kapcsolatban nem merült fel nemzetbiztonsági, közbiztonsági, közegészségügyi vagy közerkölcsöt sértő szólam, ezért nem lett volna lehetősége a tüntetést a rendőrségnek betiltania, sajnos a magyar bíróság ebben cinkos a rendőrséggel.

Az, hogy a betiltott tüntetés után szervezett másik tüntetés "engedélyezésével" (ugye, nem szorul egy tüntetés engedélyezésre) nem foglalkozott a rendőrség és úgy oszlatta fel, az részletkérdés. Körülbelül a helyzet annak felel meg, mintha az lenne a szempont nemi erőszak esetén a bűnösség megállapításában, hogy a támadó használt-e óvszert vagy nem. Nyilván nem az a lényeg, hanem hogy egyáltalán van-e joga azt tenni amit tett. A rendőrség esetében is ilyen a helyzet, nem az a kérdés, hogy "engedélyezett-e" egy tüntetést vagy nem, hanem hogy van-e/volt-e joga tüntetést feloszlatni, akármilyen indokkal.

Nincsenek megjegyzések:

Creative Commons License
Az írásaim a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License feltételei szerint használhatóak.